Mindset -2

Mindset – deel 2

Mindset is cruciaal. Heb nogal wat reacties gehad op mijn vorige blog met dit onderwerp. Daarom dit vervolg.  

Mijn stelling is dat mindset relatief belangrijker wordt naarmate je meer tegenspoed krijgt. Die zal ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld.  

Wat gebeurt er als je een huis bouwt zonder fundering? 

Precies. Dat doet geen weldenkend mens. Het huis kun je zien. De fundering niet. Maar de fundering houdt de boel wel overeind… Bij mensen werkt het net zo. Gedrag en vaardigheden kun je zien bij iemand. Iemand doet het wel of niet.  

Wat minder zichtbaar is, is mindset. Die kun je meestal niet zien. Terwijl het wel bepaalt of je dingen wel of niet doet. Want doorzettingsvermogen is geen vaardigheid, het is een mindset. Dus mindset houdt je overeind als het lastig wordt. 

Overtuiging

Als de mindset is: maar ik ben nog zo jong/onervaren/ongeschikt… dan komen de vaardigheden er ook niet met overtuiging uit. 

Is je mindset: ik ga eens kijken wat ik kan toevoegen.. dan komen de vaardigheden er met veel meer overtuiging uit.  

Mindset kent ook maar twee smaken. Of het staat in de Min. Of in de Plus. 

Je hebt een positief zelfbeeld. Of een negatief zelfbeeld. 

Je ziet het jezelf doen. Of niet.  

Kan een zelfbeeld en mindset veranderen?

Zekers. Dat kan. Maar niet vanzelf. Meestal is pijn een sterke motivator om de keuze te maken om anders in het leven te gaan staan. Van een kans of een mogelijkheid gaat nou eenmaal minder kracht uit dan van pijn. 

Ton Boot 

Iemand die het concept Mindset en de waarde ervan heel goed begrijpt, is Ton Boot. Ton is een Nederlandse basketballcoach. In mijn optiek de beste Nederlandse sportcoach ever. Want met de teams die hij coachte werd hij altijd 1e of 2e in de competitie waarin hij speelde. Bij mijn weten heeft niemand dat ooit gepresteerd, in welke sport dan ook. 

Mijn favoriete sportvereniging in Nederland is Donar Groningen. De beste basketballclub van Nederland. 

Yep, enig chauvinisme is me niet vreemd. Ik heb van weinig dingen spijt, maar dat ik m’n witte wedstrijdshirt van Ahrend Donar niet meer heb, dat vind ik jammer. 

Dus, als je er nog eentje hebt liggen onderin een kast, stuur me dan a.u.b. een bericht J 

Maar goed, ik dwaal af.. 

Mindset dus…

In het seizoen 2003-2004 werd Donar voor de tweede maal kampioen van de eredivisie. In een best-of-seven werd het 4-2 voor Donar. Opnieuw tegen Den Bosch. Net als bij het eerste kampioenschap in 1991-1992, zat ik ook in 2004 op de tribune. Wedstijd 6 was in de Maaspoort in Den Bosch.  

Wat weinig mensen nog weten, is dat Den Bosch een selectie had van 10 hele goede spelers. Een paar Amerikanen, Nederlandse internationals en de beste talenten van Nederland. Donar kwam naar Den Bosch met 7 spelers. Dus met 2 wissels.  

(Voor de mensen die het niet weten; basketball speel je met 5 op het veld, en je mag onbeperkt doorwisselen)  

Zoals het hele seizoen schreven alle media Donar af. Want hoe kun je een best-of-seven serie, wat een slijtageslag is, nou winnen met 7 spelers? Zeker als de tegenstander er 10 hele goeie heeft. 

Donar begon die zesde wedstrijd echter voortvarend. En nam de leiding, zo rond 2-12 moest de Bossche coach (was dat Randy Wiel?) een time-out nemen. 

Verder herinner ik me alleen nog een bloedspannende wedstrijd die Donar won.  

Tactiek is onderhevig 

In dat seizoen had ik het voorrecht om af en toe met Ton Boot koffie te drinken. Vond het een mega-interessante man (nog steeds) vanwege zijn onafhankelijkheid in denken. Heb hem destijds benaderd met de vraag of ik hem kon interviewen. En dat deed hij. Leuke gesprekken! En veel van geleerd. 

Een paar dagen na het kampioenschap sprak ik hem opnieuw en vroeg hem: hoe kun je nou kampioen worden met 7 man tegen 10 hele goeie spelers?  

Zijn antwoord vergeet ik nooit meer. Ton zei: “Dat is simpel, in het reguliere seizoen selecteer ik op instelling. Het is niet je tactiek of de techniek die bepaalt of je wint, het is je mindset die zorgt dat je in de laatste seconden de winnende score maakt. Ik zorg dus dat mijn teams in de play-offs altijd de hoogste gemiddelde instelling hebben.”

En dat klopt. In het seizoen 2003-2004 had coach Boot mega-talent Rogier Jansen weggestuurd van de training en later uit de selectie verwijderd. Rogier Jansen was op dat moment het talent van Nederland. Is later ook international geworden. Maar qua instelling in die jaren haalde volgens Boot die speler het gemiddelde van de team-instelling naar benden. En moest hij na wat pogingen van Boot om dat te laten verbeteren, vertrekken. Met genoemd resultaat.  

 Een van de meest onderschatte factoren is mindset

Ton Boot gaf ook aan dat dat in sport anders is, als in het bedrijfsleven. In een bedrijf kun je niet de wetten van sport en prestaties hanteren zoals in topsport. Daar is Nederland een te sociaal land voor. 

Toch is de mindset en het effect daarvan wel wat het is. Ook bij de mensen in jouw organisatie. Bij de meeste bedrijven die ik van binnen gezien heb, is het een van de meest onderschatte factoren. De mindset van de mensen. En de kracht die er vanuit kan gaan. 

Moraal van dit verhaal? 

Kijk naar het minder zichtbare deel wanneer je in je team je mensen wil laten groeien. Maak onderscheid tussen mindset en vaardigheden. Snap dat mindset veel meer impact heeft dan vaardigheden. En leer er gevoel voor te ontwikkelen bij jezelf. 

En oh ja, Donar is een geweldige club 😉 

Ik wens je een positieve dag toe! 

Groet Herman 

 PS. Vind je dit interessant, maar ook lastig? Drop even een bericht. Dan help ik je hiermee op weg. 

Brands on Sunday

Elke zondag inspiratie over merken en de mensen die daar werken in je mailbox. Dat is Brands on Sunday.

De verhalen die ik schrijf gaan over 3 thema's:

  • Liefde voor wat je doet. Verhalen over mensen die met veel energie mooie dingen doen.
  • Leiderschap en voorbeelden van mensen en merken die het slim aanpakken.
  • onLine. Verhalen van mensen en merken die voor de massa uitlopen en wat jij daar van kunt leren.

Deze 3 thema's maken het verschil. Als merk kun je niet zonder Liefde, Leiderschap en onLine.

Meld je gratis aan voor de Brands on Sunday.

Als je dit leuk vond, kijk dan ook eens naar.. 

Laat een reactie achter